Etusivu | Uutiset | Jahtivinkit | Muumireseptit | Lahtaustarinat

Rehupuntit iskivät takaisin

Jorma MöykkyäHöhtyä, Pohjois-Pohjanmaa - Pientilallinen Jorma Möykkyä ei ole seissyt talikko tanassa alistuneena odotellen elinkeinonsa tuhoutumista muumien niljakkaiden tassujen alla. Möykkyä ja paikalliset isännät ovat ryhtyneet mittaviin vastatoimiin. Venäjältä on ostettu raskasta aseistusta, ja kaikki havaitut muumit on ammuttu surutta. "Taisi siinä saada Mäkipään emäntäkin panssarinyrkistä viimeviikolla, mutta mitäs oli niin lihava ja kalpea", totesi tilallinen. Toistaiseksi Höhtyän isännät ovat onnistuneet kaatamaan parikymmentä muumia ja vastaavan määrän satunnaisia ohikulkijoita.

Höhtyällä varsinaiset muumien aiheuttamat vahingot ovat ainakin toistaiseksi loistaneet poissaolollaan, mutta Jorma Möykkyän mielestä vara ei venettä kaada. "Kyllä tämä tähän saakka on ollut lähinnä semmoista ennaltaehkäisyä. Ties mitä olisi sattunut, jos emme olisi tarttuneet aseisiin. Sitäpaitsi, jos ei muuta, niin eihän kukaan voi väittää ettei pellon laidalla notkuva laiska muuminretale pistäisi vituttamaan." Suurin osa Höhtyällä kaadetuista muumeista ovat päättäneet päivänsä panssarin- ja ilmantorjuntaohjuksiin, joten muuminlihalla ei olla vielä päästy herkuttelemaan.

Yrjö KauhaParisataa kilometriä Höhtyästä pohjoiseen sijaitsevassa Ronkulan pitäjässä toimittajammekin pääsi maistamaan muumipaistia. Ronkulan metsästäjät ry:n puheenjohtaja, karjanviljelijä Yrjö Kauha kertoo, että seuran kaatamat muumit päätyvät lähes kaikki ravinnoksi. "Täällä ei juuri huvikseen ammuskella, vaikka muumien kyseessä ollessa metsästykseen tulee mukaan voimakkaita tunteita. Monikaan ruho ei kuitenkaan ole ollut niin tohjoksi ammuttu, etteikö siitä olisi voinut ainakin makkaraa tehdä". Kauha kehuu myös, että Ronkulan muumimakkara on Belgiassakin asti tunnettu laatutuote, vaikka se vielä toistaiseksi luokitellaankin teurasjätteeksi.

Katja Liaani
toimittaja

© 2000-2020 Kristian Holvivuori - Telajärvi - 2020-08-21