Etusivu | Uutiset | Jahtivinkit | Muumireseptit | Lahtaustarinat

Muuminlihan suosio kasvussa

MuuminlihaaSuu- ja sorkkataudin, BSE:n, lintu- ja sikainfluenssojen ja muiden eläinperäisten sairauksien aiheuttama mediakohu on nostanut muuminlihan suosiota suomalaisissa ruokapöydissä. Elintarviketurvallisuusviraston ja Tilastokeskuksen tekemän elintarvikekulutustutkimuksen mukaan tätä nykyä joka viides suomalainen nappaa lihatiskiltä ehtaa muumia sen iänikuisen sikanaudan sijaan.

Eugen MäkiturpaJauhelihatieteiden emeritus-professori Eugen Mäkiturpa selvittää muutoksen syitä: "Muumit ovat immuuneja hullun lehmän taudille, suu- ja sorkkataudille ja tiettävästi kaikille muillekin lihaelukoiden riesana oleville vitsauksille. Ainoa sairaus, josta nuo elikot kärsivät on sanoinkuvaamaton typeryys. On ymmärrettävää, että kaiken mediakohun järkyttämä kansa pyrkii välttämään riskejä hinnalla millä hyvänsä. Kilohinnaltaan muuminliha on myös tuntuvasti edullisempaa. Haittapuolena on toki lähinnä hikiseksi sorsastussaappaaksi kuvailtavissa oleva maku ja haju".

Tilastokeskuksen mukaan kasvu on ollut suoraan verrannollinen iltapäivälehtien lööpeissä näkyviin sensaatiohakuisiin lihakarjauutisiin. Muuminlihan kulutuksessa on nähty nousupiikkejä myös Juha Tammista ja Teemu Selännettä koskevien lööppien jälkimainingeissa.

Hippo Taateli
toimittaja

© 2000-2020 Kristian Holvivuori - Telajärvi - 2020-08-21