Etusivu | Uutiset | Jahtivinkit | Muumireseptit | Lahtaustarinat

Muuminlahtauksen perusteet - käsiaseet

Käsiaseilla ja vastaavilla pienemmillä tuliluikuilla tapahtuva muuminmetsästys on maassamme ainakin toistaiseksi yleisin muumistusmuoto. Tämä on monessakin mielessä erinomainen ja suhteellisen turvallinen tapa aloittaa orastava harrastus. Monet kokeneemmatkin metsämiehet kaatavat muumeja yksinomaan lyijyavusteisesti. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia käsiaseita ja niiden soveltuvuutta muuminmetsästykseen.

Pistoolit

IMI Desert Eagle .50Pistoolit ovat hauskoja vehkeitä, ja pienikokoisina niitä on helppo kantaa mukana melkeinpä missä vain. Pienen koon haittapuolena on kuitenkin tehon ja pysäytysvoiman heikkous. Muumit ovat tavattoman kovapäistä ja paksunahkaista riistaa, ja useimmilla pistoolikaliipereilla vaikutus on likimain sama, kuin jos niitä olisi nakannut leegopalikalla kupoliin. Tästä syystä pistooleja ei voi suositella kuin lähinnä metsästäjän kakkosaseiksi, joilla lopetetaan liikuntakyvytön, haavoittunut muumi lähietäisyydeltä. Vähintään .44 Magnumilla tai vastaavalla ammuttu onttokärkiluoti silmien väliin alle 30cm etäisyydeltä tekee otuksen pääkopasta muussia jo laukauksella tai parilla.

Kiväärit

Kivääri soveltuu oivallisesti muuminmetsästykseen tarkkuutensa ja tehonsa puolesta. Kaliiperin kanssa tässäkin tulee olla tarkkana; pienoiskiväärin luoteja riista tuskin edes huomaa, ja 7.62x39mm patruunalla ei otusta onnistu kuin haavoittamaan. Haavoittunut muumi ei sinällään ole vaarallinen, mutta se saattaa ruveta ruikuttamaan vittumaisesti. Muitakin sotilaskäyttöön kehitettyjä patruunoita kannattaa välttää. Metsästyskaverin niillä toki saa hengiltä, mutta muuminkaatoon ne eivät kovinkaan hyvin sovellu. Hirvenmetsästyksestä tuttu .308 Winchester sen sijaan tappaa muuminretaleet niin talossa kuin puutarhassa.

Tosimiesten hupi alkaa .375 H&H Magnumista, ja tässä aseluokassa parasta A-ryhmää on joka toisen jampan märistä päiväunista tuttu .50 kaliiperin Barrett -tarkkuuskivääri. Osaavissa käsissä Barretilla pudottaa muuminvasankin jopa kilometrin etäisyydeltä.

Barrett M82 .50 BMG

Konekiväärit

Jos kiväärin kanssa mesoaminen kuulostaa hauskalta puuhalta, sarjatuliase kourissa riehuminen se vasta vänkää onkin! Konekiväärillä ruiskii lepikot täyteen lyijyä alta aikayksikön, ja saattaa luotien tielle eksyä riistaakin. Kun luoteja viuhuu ilmassa tarpeeksi, muuminkaato onnistuu vaikka tarkkuudella ei luoja olisi metsämiestä siunannutkaan. Melkein mihin tahansa jahtipuuhaan erittäin soveltuva työkalu on yhdysvaltain armeijan M240 -konekivääri, jolla maastoa voi pippuroida tahtiin 950 laukausta minuutissa.

M240L 7.62x51mm

Kunhan punttisalilla on käyty tarpeeksi, voi lonkalle ottaa myös Suomen puolustusvoimista tutun 12.7x109mm Никитина-Соколова-Волкова -muumintorjuntakonekiväärin. Painoa tällä hirviöllä on panosvöineen 36 kiloa, ja pituutta reilun puolitoista metriä. Muumin sillä saa kellistymään jopa parin kilometrin etäisyydeltä.

Käsiaseella muumistavan muistilista

© 2000-2020 Kristian Holvivuori - Telajärvi - 2020-08-21